Mobil uygulama geliştirmenin temeli, geliştirici tarafından seçilen programlama dili seçiminde yatmaktadır. Günümüzde mobil uygulama geliştirme süreci yeniliklerle karşılaştıkça eskiye nazaran bir dönüşüm geçirdi. Artık Android ve iOS uygulamaları için başka programlama dilleri olsa da yerel, web mobil ve hybrid olmak üzere farklı mobil uygulamalar için çeşitli programlama dilleri var. Şimdi bunlara göz atalım.
JavaScript
Bilindiği üzere JavaScript, nesne yönelimli ve işlevsel programlamayı destekleyen çok paradigmalı bir dildir. Tarayıcılar tarafından çalıştırılan, web sayfalarını geliştirmek ve kontrol etmek için kullanılan bir dil olarak öne çıkar. JavaScript'te uygulama geliştirmeyi kolaylaştıran en önemli faktör, uygulamayı sadece bir kez kodlamanız ve sonrasında uygulamanın Android, iOS ve Windows dahil tüm platformlarda yayınlanabilmesidir.
Scala
Scala, piyasadaki en yeni programlama dillerinden biri sayılır. 2019 senesinde piyasaya sürülen Scala, genel amaçlı bir programlama dilidir. Bununla birlikte, işlevsel programlama desteği sunar. Scala, Java'nın karşılaştığı problemleri ortadan kaldırmak maksadıyla tasarlanmıştır. Esasen temeli Java'ya dayandığından, yazılım Java ile birlikte çalışabilirlik sağlar. Böylece her iki dilde yazılmış kitaplıklara her iki yazılımda da doğrudan başvurulabilir. Scala, tıpkı Java gibi nesne yönelimlidir ama çeşitli işlevsel programlama özelliklerini destekler.
Java
Android uygulama geliştiricileri arasında en popüler dillerden olan Java, son zamanlarda çoğu kişinin ilk tercihi oluyor. Bu, tarayıcı penceresinde ya da tarayıcısız sanal bir makinede olmak üzere iki farklı biçimde çalıştırılabilir. En önemli özelliği esneklik sağlamasıdır. Platformlar arası uygulamalar geliştirirken son derece kolaylık vadeder. Java, Android uygulamaları, sunucu uygulamaları, web uygulamaları, bilimsel uygulamalar, web sayfaları ve oyunlar geliştirmek için iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkar.
C++
Düşük seviyeli bellek işleme özelliğine sahip, genel amaçlı nesne yönelimli bir programlama dilidir. Sözdizimini C'den devralan C++, bu dilin bir uzantısı olmaktadır. C++ güçlü bir kaynaktır ve bankacılık sektöründen üretim sektörüne kadar birçok alanda kapsamlı uygulama ve kullanım imkanı sunar.
PHP
PHP, 1995 senesinde piyasaya giriş yaptı. Web siteleri için geliştirilmiş açık kaynak dilidir. Son dönemlerde daha çok genel amaçlı geliştirme alanında kullanılıyor. Öncelikle bir kodlama dili olan PHP, dinamik web siteleri oluşturmak için tercih edilir. Ayrıca, Android ve iOS uygulamaları geliştirmek için de kullanılabilir. Bir dil olarak PHP, dinamik web siteleri, web uygulamaları ve her tür mobil uygulama oluşturmanıza destek olabilir.